האם את או אתה הבעלים הגאה של עסק משלכם, או אולי אתם רוצים לפתוח עסק משלכם? אתם בוודאי לא צריכים אותי או אף אחד אחר שיגיד לכם, שכדי להביא לקוחות חדשים (״לידים״) לעסק דרך האינטרנט, כדאי שלעסק שלכם תהיה נוכחות אינטרנטית בולטת במנוע החיפוש של גוגל.
נכון, לא כולם צריכים קידום באינטרנט, ועצם קיומו של אתר אינטרנט לעסק, בהחלט תורם לעסק שלכם גם אם אינו מקודם כהלכה בגוגל. למשל, אם נניח לבחור בשם תמיר יש עסק להתקנת משקופים בשם ״המשקופים של תמיר״, כדאי יהיה לאותו תמיר שאם מישהו יקליד בגוגל את הביטוי ״המשקופים של תמיר״, יהיה אתר אינטרנט עסקי שיופיע באחת מתוצאות החיפוש הראשונות. אותו אתר יקנה אמינות לעסק על ידי הצגת תמונה של תמיר, המלצות אמתיות מלקוחות, יציין מידע שיווקי מועיל כמו דוגמאות לסוגי משקופים, אולי מחירים לפרויקטים מסוגים שונים ועוד.
אולם אם תמיר ״מהמשקופים של תמיר״ רוצה להביא לקוחות חדשים לעסק שלו, יהיה עליו לקדם את העסק בצורה אפקטיבית תחת ביטויי חיפוש כמו ״התקנת משקופים לבית״, ״משקופים באיזור תל אביב״ וכדומה, כך שהאתר של תמיר יופיע באחת מתוצאות החיפוש הראשונות. מרבית הגולשים אינם טורחים להסתכל מעבר לתוצאות המופיעות בעמוד הראשון, אולי השני לכל היותר, ולכן אלו התוצאות המבוקשות ביותר. אולם כיצד מקדמים את העסק שלכם עד לעמוד הראשון? גיבשתי רשימה קצרה ולא ממצה של דברים שאפשר לעשות על מנת לקדם את האתר בגוגל.
בטרם נתחיל, חשוב לדעת שככל הביטוי תחרותי יותר, כך יהיה יותר קשה להגיע לתוצאות אפקטיביות, ותידרש מקצועיות גדולה יותר בקידום אתרים כדי להשיג את אותן תוצאות. רוצה לומר, קידום אתרים תחת ביטוי חיפוש כמו ״סריגת סוודרים״, אינו דורש את אותו מאמץ מפרך כמו קידום תחת הביטוי ״עורך דין גירושין״, שהוא מאד תחרותי, ותהיו בטוחים שכל אחד מן מאתרי העסק המופיע בעמוד הראשון השקיע לא מעט מאמץ ואמצעים כדי להופיע שם.
מספר 1: יצירת קישורים פנימיים באתר וקישורים חיצוניים לאתר
כדי לקדם את האתר כמו שצריך בגוגל, הדבר הכי חשוב הוא להבין איך גוגל עובד. נכון, חברת גוגל אינה שקופה לגבי אופן שבו האלגוריתם שלה מדרג אתרים ואת מידת התאמתם לביטויי חיפוש שונים, אולם מספיק מידע נאסף בנושא, כדי שתוכלו לפעול תחת כללים מנחים מסוימים. כדי שגוגל יסרוק אתר מסוים ותוכן מסוים באתר, הוא נעזר בקישורים המפנים אל אותו עמוד באינטרנט.
ככל שהאתר שממנו יוצא קישור לאתרכם חזק יותר, כך ייטב לאתרכם. למשל, אם יהיה קישור לאתר שלכם מאתר כמו Ynet, הדבר יחזק את האתר הרבה יותר מקישור שיוצא מאתר ״חלש״, קרי אתר שלא נראה טוב, שאין לו טראפיק וכדומה. הצורך בקישורים חיצוניים הוא הסיבה למשל שמקדמי אתרים פעמים רבים יוצרים הודעות ספאם בכל מיני פורומים למיניהם, ומוציאים מהם קישורים לאתר שאותו הם רוצים לקדם. למרות שהכוח של אותם קישורים חלש יחסית, זה עדיין יותר טוב מכלום.
פרמטר חשוב נוסף הוא לייצר קישורים פנימיים בתוך האתר, כלומר קישור מדף באתר לדף אחר באתר. הקישוריות הזאת מיידעת את גוגל לגבי ההיררכיה הקיימת באתר שלכם. ככל שמבנה הקישוריות הגיוני יותר, כך יהיה איכותי יותר ויסייע בקידום בגוגל.
אגב, אם קראתם את הטיפ הזה, ואתם מסיקים מכך שכמה שיותר קישורים, כך יותר טוב, אז טעות בידיכם: ראשית, ריבוי קישורים מאט את הטעינה של האתר. מהירות הטעינה של האתר היא גם פרמטר שמשפיע על הקידום בגוגל, וגם על חוויית הגלישה בו (בעיקר בגלישה בסלולר). שנית, היא שריבוי קישורים שאינם רלוונטיים מהווה ״קידום כובע שחור ( Black hat), מה שמביא אותנו לנושא הבא:
מספר 2: אל תנסו לעבוד על גוגל
כאמור, קישוריות לאתר מחזקת אותו בגוגל. עובדה זו גורמת למקדמים שונים להוציא כל מיני קישורים מכל מיני אתרים שאינם קשורים לנושא האתר שאותו רוצים לקדם, סתם כדי שיהיו עוד קישורים. אולם כאשר גוגל מזהה שהנושא של האתר או העמוד באתר אינו שייך באמת לאתר אותו מנסים לקדם, גוגל ״מעניש״ את אותו אתר בדירוג, ולעתים אף מכניס אותו למה שמכונה ״ארגז החול״, קרי אותו אתר ייתקע אחורה בדירוג נמוך לזמן רב, עד ״שיתנהג יפה״.
דרך נוספת שבה אנשים מנסים להערים על גוגל, היא להכניס מילות מפתח באתר בצורה שהן אינן גלויות לגולשים (למשל: לכתוב טקסט בצבע לבן על רקע לבן). גוגל סורק את הטקסטים באתר, ומזהה צפיפות של מילות מפתח מסוימות. המקדמים חושבים שבדרך הזו, יצליחו לגרום לגוגל לסרוק כמות גבוהה יותר של מילות מפתח. עם זאת, גם את זה גוגל למד לזהות, וגם על כך הוא מעניש.
ישנן שיטות נוספות לנסות ״להערים״ על גוגל (כמו עמודי מעבר, עמודים לא מאונדקסים, טראפיק מזויף ועוד), אולם הטיפ הכי טוב הוא פשוט לא לנסות להערים על גוגל. האלגוריתם של גוגל מתעדכן ומשתפר כל הזמן. הדרך הכי טובה לקדם את האתר בגוגל, היא ״ללכת ישר״, ולעבוד בצורה כנה ומקצועית.
מספר 3: התוכן הוא המלך
בסופו של דבר, גוגל מתעדף אתרים שהתוכן שלהם יותר איכותי. איך קובעים מהו ״תוכן איכותי״? גוגל מזהה שהוא מעניין אנשים, כלומר, שאנשים נכנסים לאתר ושוהים בו (כולם גולשים דרך כרום, שהוא הדפדפן של גוגל שאוסף עלינו מידע כמובן). כמו כן, גוגל מזהה שגולשים מקליקים על האתר בתוצאות החיפוש, מוציאים אליו לינקים (כלומר, ממליצים עליו) וכדומה. בסופו של דבר, תוכן שייתן עניין וערך לגולשים, יקבל הכרה כך על ידי גוגל.
עוד חשוב וכדאי לדעת שגוגל ״אוהב״ מבנה נכון של טקסטים, כלומר פסקאות לא ארוכות מדי ולא קצרות מדי, כותרות ביניים וכדומה. כמו כן, כאשר מעלים עמוד תוכן לאתר, חשוב למלא כראוי את המטא-טייטל והמטא-דסקריפשיין של העמוד, שהרי אלו מקורות מידע חשובים ביותר עבור גוגל.
מכל מקום, ככל שהאתר יותר מלא בתוכן, מה טוב. עם זאת, חשוב מאד להיזהר משכפול תוכן, כלומר להעתיק טקסטים ממקום אחר: אם גוגל מזהה טקסט משוכפל, הוא בהחלט יעניש על כך.
מספר 4: שימוש בתמונות וסרטונים
גוגל נוטה לקדם עמודים שיש בהם תמונות, בעיקר תמונות חדשות, כלומר תמונות שלא נסרקו קודם לכן בגוגל (לכן, תמונות מקוריות שלכן תמיד עדיפות על תמונות מבנק תמונות). כאשר אתם מעלים תמונה לאתר, חשוב לדעת שמקור נוסף למידע של גוגל הוא ה-Alternate Data של התמונה (כלומר, הטקסט הזה שמופיע כאשר אתם עומדים עם העכבר על התמונה). כאשר אתם מעלים תמונה, תנצלו את ההזדמנות לכתוב בה מילת מפתח שתעזור לאתר שלכם.
אגב, גם סרטונים הם משהו שעוזר לקדם את גוגל, במיוחד סרטונים חדשים. הסרטונים עצמם הם משהו שגוגל מזהה ואוהב, ובמיוחד אם הם עולים ליוטיוב (שהוא אתר בבעלותה של חברת גוגל, איך לא).
מספר 5: Mobile First Approach
כאשר אנחנו בונים אתר, אנחנו עושים זאת דרך מחשב, והנטייה הטבעית היא לחשוב על חוויית הגלישה של מי שנכנס לאתר דרך מחשב. עם זאת, מרבית הגלישה היום נעשית דרך הסלולר, ובעיקר מרבית החיפושים בגוגל. משום כך, חשוב לבנות את האתר בצורה רספונסיבית, כלומר משתנה בהתאם למסוף הגלישה שלכם, בין אם זה מחשב, טלפון נייד או טאבלט. חוויית המשתמש חשובה בכל אחד מהם, אולם הכי חשוב הוא האופן שבו האתר שלכם נטען ומופיע במובייל.