אנחנו חיים בעידן כלכלת השירותים, ובתחומים רבים משגשג לו שוק תחרותי ומשוכלל של נותני שירות. כולם, מרופאים, דרך עורכי דין ועד דוג-ווקרים בשעות הפנאי, כולם מתחרים על מעט מדי לקוחות המוכנים לשלם עבור השירותים שלהם; השוק החופשי טוב לצרכנים, אבל מחייב את בעלי העסקים להילחם על כל לקוח. זו הסיבה שבתור בעלי מקצוע, פרסום כתבה הפוגעת בשם המקצועי שלנו יכולה להוציא אותנו מהשוק לנצח: אם כתבה נסרקת בגוגל ומופיעה בחיפוש תחת השם שלנו, היא תקועה שם כמו אות קין וירטואלי שמסמן אותנו. במציאות שבה גוגל יודע כל דבר על כל אחד, המשמעות של פרסום שכזה עשויה להיות הרסנית עבורנו.
בין אם באמת עשיתם את מה שנטען כלפיכם בכתבה ובין אם לאו או שהדברים הוצאו מהקשרם, תרבות הביטול באינטרנט היא אכזרית. בעולם של גוגל, אין התיישנות על שום ״עבירה״. ככה פשוט אנשים מתנהגים במציאות: אנו נוטים לתייג ולשפוט אנשים מבלי להכיר אותם באמת; מספיק להיתקל בכתבה עם גוון שלילי שהתפרסמה כנגד נותן שירותים כזה או אחר, כדי שנחליט שהוא לא יראה את הכסף שלנו. לעומת זאת, כשאנחנו בצד השני, כלומר מושאיו של הפרסום השלילי, לא אחת אנו מרגישים חסרי אונים ושנעשה כלפינו עוול גדול.
עם זאת, גם אם פרסמו נגדכם כתבה שלילית באתר חדשות כזה או אחר, לא הכל אבוד. במסגרת פעילות של ניהול מוניטין ברשת, ניתן לנקות את השם מאזכורים מזיקים בגוגל, ולהמשיך הלאה בחיינו.
החלפת הפרסום השלילי
כדי להבין כיצד נעלים את האזכור השלילי מהרשת, ראשית נסביר דבר קטן לגבי מנוע החיפוש גוגל: כאשר אנו מחפשים מונח בגוגל, המטרה שלו היא לתת לנו את התוצאות המתאימות ביותר למה שחיפשנו. כדי להגדיל את סיכויי ההתאמה, גוגל שואף לתת לנו תוצאות מגוונות ככל האפשר: כלומר, כאשר אנחנו מחפשים משהו, גוגל יעדיף לתת לנו תוצאות מכמה שיותר אתרים שונים האחד מהשני, כדי להגדיל את הסיכוי שאחד מהם יהיה רלוונטי למה שחיפשנו. המשמעות היא שאם למשל פרסמו נגדכם כתבה באתר מסוים, ברוב המקרים גוגל לא ייתן עוד תוצאות רלוונטיות מאותו אתר. החדשות הרעות הן, שכדי להחליף כתבה או פרסום שלילי לא אחר, לא מספיק לייצר נכס דיגיטלי על שמכם, כי גם אם הוא יופיע תחת השם שלכם בתוצאות החיפוש, עדיין תופיע שם כנראה גם הכתבה השלילית. מה עם החדשות הטובות? זה פשוט: אם נצליח להחליף את התוצאה המופיעה מאותו אתר, נצליח להעלים את הפרסום השלילי בגוגל.
כיצד נחליף את התוצאה השלילית מאתר החדשות? כדאי שתדעו שכל אתרי החדשות בישראל, אבל ממש כולם, מייצרים את עיקר ההכנסה שלהם ממכירת כתבות ממומנות המתפרסמות בהם. כן כן: הם מייצרים לעצמם תנועת גולשים ומוניטין מקצועי על ידי פרסומים לגיטימיים, בין היתר כדי שהאתר שלהם יהיה בעל ערך עבור הלקוחות הפוטנציאלים של שירצו לפרסם בו כתבות ממומנות. כלומר, אם פרסמו עליכם כתבה במאקו, הארץ, Ynet או בכל אחד מאתרי החדשות הקיימים, נוכל לפנות לאותו אתר ולפרסם בו כתבה בעצמנו (המטרה שעומדת מאחורי הפרסום, קרי יצירת כתבה חיובית על שמנו כדי להחליף את השלילית, לא מעניינת כמעט אף פעם את אתר החדשות).
נניח והחלטנו לפרסם כתבה חדשה באתר שבו מופיעה כתבה שלילית הנושאת את שמנו; כזכור, גוגל לרוב נותן תוצאה אחת בלבד מאותו אתר, ונרצה שהתוצאה תהיה הכתבה החיובית. כיצד נדאג שהכתבה החיובית שלנו תחליף את הכתבה השלילית? נבין קודם איך גוגל בוחר את התוצאה שהוא בוחר: גוגל הוא אלגוריתם מתקדם, עצום, גאוני וסודי. לעולם לא נוכל לצפות בדיוק מירבי מה תהיה התוצאה של גוגל, היות והאלגוריתם ודרכי הפעולה שלו אינן גלויות לציבור. עם זאת, יש מספיק דברים שאנחנו יודעים על גוגל, כדי שנוכל להשיג את התוצאה הרצויה בוודאות די גבוהה.
ראשית, כותרת הכתבה היא אחד מהפרמטרים החשובים: אם מונח מופיע בכותרת של טקסט, כנראה שהוא מאוד רלוונטי לאותו טקסט. גוגל כאמור רוצה לתת לנו תוצאה רלוונטית, ולכן שימוש בכותרת שכוללת את מונח החיפוש אותו אנו רוצים ״לנקות״, יעזור לנו כדי להעלים אותו. פרמטר נוסף הוא תיאור המטא (ה-Meta Description), קרי תיאור העמוד שלכם המאונדקס במנועי החיפוש. לתיאור העמוד יש השפעה גבוהה על הכללת העמוד תחת תוצאות החיפוש של אותו מונח, לכן נדאג שהמונח יהיה בתיאור המטא. פרמטר נוסף הוא צפיפות ביטויים: כמה פעמים מופיע המנוח בתוך הטקסט. אפשר לכאורה לחשוב שאם נשבץ את המונח אינספור פעמים, כך ייטב לנו; עם זאת, גוגל ״לא פראייר״, והוא יודע לרוב מתי מנסים לעבוד עליו. לכן, צריך אמנם להשתמש במונח, אבל בצורה טבעית, אורגנית, כלומר ששילוב המונח בטקסט ייראה הגיוני.
פרמטר נוסף הוא התנהגות גולשים: היות וכולם פחות או יותר גולשים דרך דפדפן כרום, גוגל לומד העניין שהכתבה שלנו מעוררת. אם הרבה אנשים יקראו את הכתבה הזאת, כנראה שהיא רלוונטית. לכן, כדי לגרום לגוגל להבין שהכתבה החיובית רלוונטית יותר מהשלילית, אחד מאפיקי הפעולה שלנו יכול להביא תנועה לכתבה הזאת, למשל על ידי קידום ממומן של הכתבה. ישנם גם פרמטרים נוספים, כגון קישורים בכתבה המפנים לנכסים כאלה ואחרים הכוללים את המונח, תמונות רלוונטיות למונח ועוד. רוצה לומר, יש לא מעט פרמטרים הנוגעים ל–SEO וישפיעו על הסבירות שהתוצאה הרצויה מבחינתנו היא התוצאה שתופיע.
אם ברצונכם להעלים כתבה שלילית המופיע תחת שמכם, העזרו בכותב תוכן המתמחה בקידום אתרים ופרסום כתבות באתרי חדשות, ותתחילו להגן על השם שלכם ברשת.