בניית אתרים כבר איננה משימה למתכנתים בלבד, ישנן אין ספור פלטפורמות לבניית אתרים שהמובילה שבינהן היא ללא ספק וורדרפס- בדגש על בונה העמודים הנפוץ בעולם שנולד בישראל- הלוא הוא אלמנטור. במאמר זה נסקור את המרכיבים הפשוטים להקמת אתר וורדפרס מבוסס אלמנטור ונציע הגדרות בסיסיות שישמשו כל מי שרוצה לבנות אתר מבונה אתרים מתחיל ועד בעל עסק או כל מי שרוצה ללמוד בניית אתרים בוורדרפס ואלמנטור.
לא מעט אנו שומעים מבוני אתרים בקהילתנו והן מלקוחות מתקדמים שבונים ומתנסים בבניית אתרים- שאלות לגבי איך כדאי לגשת לתחילת הבניה ובאיזה תוספים \ תבניות כדאי להשתמש כדי להתחיל לבנות אתר באמצעות אלמנטור.
אנו בונים אתרים הרבה לפני שאלמנטור קיים (ואף מכירים ועוקבים אחר התפתחותו עוד מהטיטולים כבילדר מובנה בתבניות POJO זצ"ל), ולכן מקפידים בכל אתר וורדפרס שאנו מקימים (ככלל אצבע) להפחית שימוש בתוספים ובכללי- לאפשר בריאות אתר טובה ועדכונים בעתיד, מבלי לשבור את האתר או לחשוש משדרוגים. זה מצריך עדכון תדיר של הידע שלך כבונה אתרים, אך למזלנו- אנו חיים בעידן שבו הטכנולוגיה אמנם מתפתחת בקצב מהיר מצד אחד, אבל מאידך אפשר לומר די בבטחון שישנן אבני יסוד שלא ישתנו בקרוב, ומעבר לכך- הפיתוח הקיים היום לוקח בחשבון את העתיד, כחלק משינוי גישה- מבורכת, אשר מאפשרת הסתכלות קדימה ואחורה ופיתוח מהיר ואיכותי לכל רכיב ורכיב, מבלי לגרוע ברכיבים קיימים.
לכן ריכזנו במדריך זה מספר פעולות בסיסיות וראשוניות שיהיו מתאימות לרוב אתרי התדמית הפשוטים- וקצת מעבר. כך שתוכלו להקים אתר ותשתית טובים לעבודה, מבלי לשבור את הראש ולהסתבך מצד אחד, ותוך אפשרות מתמדת לעדכן את האתר ולהמשיך לעבוד עליו לאורך זמן.
שנתחיל?
סדר פעולות לאחר התקנת אתר וורדפרס- טרם תחילת העבודה
אנחנו אוהבים להתחיל בכך שנמחק תוספים שמותקנים מראש על ידי השרת- שאינם נחוצים, נעדכן תוספים נחוצים ונתקין אותם וגם נגדיר את האתר שלנו.
על מנת לעשות את זה קל לכולם- נלך מלמעלה למטה בתפריט הוורדרפס כסדר פעולות מהיר שאותו נבצע לפני התחלת הבניה של כל אתר.
- פוסטים — מוחקים את פוסט "שלום עולם" הדיפולטיבי. מיד לאחר לחיצה על מחיקה והריפרש שלה, לוחצים בטבלה- "פח", עוברים לפח ומוחקים את הפוסט הזה לצמיתות גם מהפח.
- פוסטים — קטגוריות — משנים את שם הקטגוריה "UNCATEGORIZED" לשם אחר- למשל "בלוג" או "מאמרים" או אם יש לנו תחום עיסוק מובהק אפשר גם "בלוג בניית אתרים" או כל מונח שמגדיר את הבלוג שלנו.
- עמודים — לשנות שם לעמוד "Privacy policy" ל- "מדיניות פרטיות". העמוד הזה הוא העמוד האוטומטי אליו ינוטבו כל מי שילחץ על לינק מדיניות פרטיות של חנות או לינק אחר שנוצר באופן אוטומטי במערכת (ולא נשים בעצמנו ידנית*).
- עיצוב — תבניות — מחיקת כל תבנית שלא בשימוש. התקנה והפעלה של תבנית HELLO ELEMENTOR.
- לפני שנעבור לתוספים — בוא נגדיר את האתר- הגדרות —
- הגדרות — כללי — בעמוד זה נגדיר את שם האתר ואת תחום העיסוק \ הסלוגן שלו. כותרת זו והתיאור יופיעו בטאב הדפדפן בעת ריחוף על העמוד וכן בתיאור וכותרת של תוצאות מנועי חיפוש כגון גוגל, אשר ימשכו את כותרת האתר והתיאור שלו באופן דיפולטיבי (במידה ולא יוגדרו וימולאו בתוכן- שדות תוכן META אחרים*)
- הגדרות — כללי — נוריד V ל "כל אחד יכול להירשם" – במידה וזה אתר בלוג \ תדמית- אין לנו צורך לאפשר לכל אחד להירשם לאתר. זה פרצת אבטחה שכדאי להסיר.
- הגדרות — כללי — שפת המערכת – זוהי השפה שבה המערכת ניהול של האתר תוצג, אם אין לכם שום דרישה מיוחדת לנהל באנגלית, כדאי להגדיר עברית. זה נוח ונתמך מצויין.
- הגדרות — כללי — אזור זמן — יש לבחור "ירושלים" על מנת ששעת המערכת תתעדכן לשעון ישראל.
- הגדרות — כללי — מבנה תאריך \ מבנה זמן — ניתן לבחור מה שתרצו, פה ההעדפה היא לישראל- 2 האפשרויות לפני אחרונות הן התאריכים והשעה שלנו. בתאריך לבחור d/m/Y | בזמן לבחור H:i.
- הגדרות — כללי — היום הראשון בשבוע— יום ראשון. לא לשכוח לשמור. ונעבור לתפריט הבא.
- הגדרות — כתיבה — אין מה להגדיר פה- קטגורית ברירת מחדל לפוסטים היא הקטגוריה שאליה ישויך כל פוסט שלא נסמן לו קטגוריה מראש- באופן אוטומטי לאחר שמירת הפוסט.
- הגדרות — קריאה — כאן יש להגדיר עמוד סטטי לעמוד הבית שניצור, על מנת שיופיע כעמוד בית- שמועברים אליו אחרי לחיצה על לוגו האתר ויגיעו אליו באופן אוטומטי. וזהו הדף שיוצג בעצם בכתובת הדומיין הראשית.
- הגדרות — קריאה — עמודי ארכיון יציג \ בפיגים יוצגו — אלו הגדרות ישנות שמשמשות להגדיר כמות פריטים בגלריות של פוסטים דיפולטיביות. אלו הגדרות שלרוב מוגדרות בעמודים ובגלריות עצמן, אך למען הסדר הטוב- הגדירו 9 פוסטים \ 9 פריטים – על מנת שאם הגדרה זו תחול איפה שהוא- היא לפחות תיהיה בגריד שווה (9 פריטים שמחולקים ל 3-3-3 במקום 10 פריטים שהם 3-3-3-1)
- נראות במנועי חיפוש — חשוב לסמן וי "לבקש ממנועי חיפוש לא לאנדקס את האתר" כל עוד האתר בבניה. לאחר שתסיימו להזין תוכן ו"תעלו" רשמית לאוויר- הסירו את הוי הזה על מנת לאפשר סריקה לאתר.
- הגדרות — דיון — במידה ואין לנו בכלל צורך בדיונים (תגובות) לעמודים או לפוסטים באתר שלנו, נרצה לבטל באופן גורף את האפשרות להשאיר תגובה באתר, על מנת לסגור זאת הרמטית לחלוטין= ללא תוסף, סמנו וי בהגדרות הבאות- מה שלא כתוב כאן- השאירו ללא סימון וי.
– להודיע לכל אתר שיש אליו קישור מאתר זה – לא קשור לתגובות אבל נייס טו האב- מערכת האתר תודיע לבעל אתר אחר שקישרתם אליו לינק מהאתר שלכם.
– אפשר התראות על קישורים מאתרים אחרים (פינגבאקים וטראקבאקים) לפוסטים חדשים— אותו דבר כמו מקודם רק הפוך- שאתם תקבלו התראה על לינק לאתר שלכם.
– לא לסמן את "להרשות לקוראים להגיב לפוסטים חדשים" – להשאיר ללא סימון וי.
– מגיבים חייבים לכתוב את שמם ואת כתובת האימייל שלהם. לסמן בV על מנת להקשות על רובוטים להגיב (למרות שנסגור את הכל הרמטית- זה עוד וידוא)
– כדי להגיד יש להירשם לאתר ולתחבר למערכת. כנ"ל נסמן בוי על מנת להקשות על רובוטים.
– לסגור אוטומטית תגובות עבור פוסטים בני יותר מ- 0 ימים — יש לכתוב 0 ולסמן בוי, על מנת שכל פוסט בעצם יסגר אוטומטית לתגובות.
– הצג תיבת הסכמה עבור עוגיות לתגובות- לא מזיק, עדיף להשאיר מסומן.
– תגובות משורשרות- מיותר, להשאיר ככה. מסומן בוי.
– התראות במייל- תגובות חדשות \ תגובות שממתינות לאישור- שאם בטעות יקרה משהו נוכל לדעת מיד.
– לפני הצגת תגובות – לסמן וי – תגובות חייבות לעבור אישור ידני + להוריד וי (להשאיר ריק) בתיבת סימון השניה- המגיב הוא מישהו שתגובתו אושרה בעבר. על מנת שאם בטעות יצליחו להגיב- לא יוכלו להגיב שוב. - הגדרות — מדיה — אין מה לגעת פה.
- הגדרות — מבנה קישורים — אם אין לכם מושג ואתם רוצים להיות "כמו כולם" ובצורה הכי נכונה ל SEO קידום אורגני– סמנו "מזהה פוסטים", זה יציג את שם הכותרת של העמוד- כשם עמוד דיפולטיבי, ומבנה הקישורים יהיה פשוט ללא תוספות כגון טקסונומיה (שם קטגוריה) וכו'.
- הגדרות — פרטיות — עמוד דיפולטיבי אליו ינוטבו הגולשים שלחצו על קישור "מדיניות פרטיות" שנוצר במערכת באופן אוטומטי (כמו בעגלה של אתר מכירות "מסכים לתנאי השימוש" וכו'*) באם יצרתם עמוד כזה ויש לכם צורך בכתיבת תקנות אתר– פשוט בחרו אותו מתוח הרשימה בכפתור "בחירת עמוד מדיניות פרטיות". חשוב לציין שזה רק עמוד שנוצר במערכת והלינק שלו יוצב רק במקומות אוטומטיים, ולא בכל מקום בו תכתבו "מדיניות פרטיות", תוכלו כמובן לקשר את העמוד ידנית על ידי יצירת קישור לכל טקסט באתר בצורה חופשית.
רשימת תוספים ותבניות מומלצים לשימוש באלמנטור-
לפניכם רשימת תוספים שמשמשים לכמעט כל דבר שתצטרכו להקמת אתר תדמית \ בלוג \ אתר פשוט לעסק או לכל מטרה. תוספים שהותקנו עם האתר – כמו שלום דולי ואקיזמט אתם מוזמנים להסיר את התקנתם ולמחוק ללא חשש.
- תבנית עיצוב וורדרפרס- תבנית עיצוב היא רכיב חיוני שמהווה חלק ממבנה הקבצים של וורדרפס, לא לבלבל עם תבנית שכוללת הגדרות עיצוב או משנה את איך האתר שלנו נראה ומתנהג (כנהוג בתבניות העבר*), אלא ממש כמו שזה נשמע- זהו מונח טכני מחייב מהמבנה של וורדפרס. אם אין לנו צורך בשום הגדרת עיצוב מראש ואנו הולכים לבנות את האתר שלנו בלווא הכי באלמנטור אז נוכל להתחיל ב"תבנית" פשוטה שלא מכילה כלום מעבר למה שצריך כדי לעבוד עם אלמנטור. לכן לכל שימוש בסיסי של אתר תדמית \ בלוג + חנות בסיסית= תבנית HELLO אלמנטור תספיק ותעשה את העבודה. לאתרי חנויות מתקדמים ניתן לרכוש ולהשתמש בתבנית FLATSOME או תבנית ASTRA- שתיהן יעשו בבסיסן את מה שהלו תציע אך בנוסף יאפשרו עריכה מתקדמת לרכיבים ותבניות עמוד שמתאימים לשימוש מתקדם ובעיקר לחנויות- שבקרוב מאוד יהיו חלק מובנה באלמנטור. (שימו לב שכבר מיציאת גירסא 3.5 של אלמנטור- ישנן תבניות עמוד מובנות ווידג'טים לחנויות שלא היו קיימות בעבר, ואשר ייתרו את השימוש בתבניות אלו בעתיד הקרוב מאוד, בכל הנוגע לאתרי ווקומרס בשילוב עם אלמנטור*)
- תוסף אלמנטור + אלמנטור פרו.
- תוסף "העורך הקלאסי" למי שלא רגיל לנקע בעין שעושה עורך הבלוקים גוטנברג.
- תוסף אבטחה לניהול כניסה מאובטחת והפחתת רובוטים- Limit Login Attempts Reloaded מאת Limit Login Attempts Reloaded. יצמצם באופן דרמתי את ניסיונות הפריצה לאתר ויעזור להפחית תעבורה זדונית.
- תוסף יוסט SEO או תוסף ALL IN ONE SEO – שניהם מעולים ועושים אותו דבר למשתמש הבסיסי.
תוספים נוספים לשימושים נפוצים
- Join.chat מאת Creame – תוסף מעולה שמוסיף בקלות שיחת וואטסאפ מהאתר שלקוחות יכולים לשלוח לנו במהירות מכל עמוד. היופי בתוסף זה הוא שהוא לא מאלץ אתכם לקרדיט שלו ומאפשר לשנות את העיצוב של תיבת ההתכתבות.
- Advanced Editor Tools לשעבר נקרא- TinyMCE מאת Automattic – תוסף קטן שמרחיב את העורך טקסט הפשוט של וורדרפס- ומוסיף לו פקדים שמוכרים לנו מוורד כמו שינוי גודל גופן, שליטה על צבע והוספת טבלאות בצורה קלה ללא שימוש בקוד. מרחיב גם את העורך טקסט של אלמנטור ומוסיף לו את הפקדים. מושלם למי שעובד עם עורך טקסט פשוט בתבניות עמוד מעוצבות, כך שלקוחות לא צריכים "לגעת" באלמנטור בשביל לשנות צבע גופן או רחמנא ליצלן- להשתמש לנו בכותרות H1 בשביל לשנות גודל טקסט.
- Duplicate Page מאת mndpsingh287 – תוסף שמאפשר לשכפל עמודים \ פוסטים \ פוסט טיים באתר ללא בעיה, מוסיף לכל פוסט\עמוד- ליד הכפתור "עריכת פוסט" את האופציה "שכפל" בלחיצת כפתור יוצרת שכפול מושלם (לאחר ריפרש*) ומציגה אותו באותו שם במצב טיוטא. עובד גם על עמודי אלמנטור.
- Dynamic.ooo – Dynamic Content for Elementor מאת Dynamic.ooo – תוסף מעולה שמאפשר מצבים דינמיים מתקדמים כגון הצגה\הסתרה של רכיב אם ריק ועוד המון המון המון (אין לנו דרך לתאר יותר מזה חוץ מלקשר לאתר החברה ושתראו בעצמכם- קישור) והנה קוד קופון ל 10% הנחה שהוצאתי מהם עבור מי שיבוא דרכי 🙂 ELAD10OFF
עוד כמה דברים קטנים לדרך לפני שמתחילים לבנות את האתר שלנו- תוספים לשימוש כללי ותחזוקה
האתר החדש כמעט מוכן לעבודה, מכאן אפשר להתחיל לבנות, אבל לא לפני שרגע נקדיש מחשבה לתפעול האתר, או לשימור תוצאות קידום קיימות וכו', לפניכם רשימת מידע רנדומלי שיכול לסייע לכל מי שמחפש פתרונות פשוטים שמתאימים לרוב האתרים והשימושים-
- הפניות 301- לשימור תוצאה של כתובת שמשתנה- גוגל הכתיב שיש לבצע הפניית 301 שאומרת לגוגל ולמנועי חיפוש אחרים "התוכן שהיה פה (בכתובת X*) עבר מעכשיו לכתובת Y- שמור לו את המיקום", כך שגוגל ומנועי חיפוש אחרים ידעו שהתוכן עבר ולא השתנה לחלוטין, למי שצריך לעשות הפניות 301 לכתובות קודמות תוסף ההפניות הטוב ביותר שאנו ממליצים לעבודה עליו- Redirection מאת John Godley.
- תוסף החלפת תוכן- **למתקדמים- למי שצריך תוסף החלפה וחיפוש search & replace של כתובת – התוסף הטוב והפשוט ביותר שאנו ממליצים לעבוד עליו- Better Search Replace מאת Delicious Brains. התוסף הזה מומלץ בעיקר בגלל שהוא מתחבר לכל התיקיות של האתר בצורה תקינה, וכי הוא מאפשר לבצע ריצת טסט שבודקת כמה כתובות ישנות נמצאו וכמה חדשות שונו- על מנת לתת פידבק בטרם תבצעו את הריצה על האתר החי. שימו לב כי טעות או שגיאת כתיב בעת שימוש בתוסף יכולה להשבית את האתר, לכן בדקו טוב לפני שאתם מריצים את ההחלפה "על אמת".
- תוסף "קאש"- זכרון דפדפן – הנהדר והמומלץ ביותר- שעובד טוב עם אלמנטור- WP-Rocket, עושה עבודה נהדרת, וצריך להקדיש לו מאמר בפני עצמו.
- תוסף IMAGIFY לעיבוד וניהול תמונות- מבצע הקטנת גודל והכי חשוב מגיש תמונות בפורמט WEB קטן המתאים לטעינה מהירה מהמובייל שנקרא WEBP.
- חיבור האתר דרך קלאודפלייר- CDN מהטובים בעולם, חיסכון בתעבורה בשרת, תוספת של שכבת קאש מטמון לקוד ועוד הרבה יתרונות. מצריך ידע בהפניות וניהול DNS מתקדם. מומלץ מאוד לכל אתר באשר הוא לפתוח חשבון חינמי ולהעביר את התעבורה של האתר דרך קלאודפלייר.
עוד משהו שלא מצאתם פה?
מוזמנים לכתוב לנו בתגובות או ליצור קשר לכל שאלה או טעות במאמר. מעודכן ל 21.11.21 יום כתיבת המאמר.